MAPLe

Een doelgerichte en effectieve behandeling van bekkenbodemdisfuncties begint met een nauwkeurige diagnose. Met de MAPLe maakt u écht het verschil voor uw patiënt en brengt u uw praktijk voor bekkenfysiotherapie naar een hoger niveau. Met de MAPLe begrijpt u de bekkenbodem! Door de nauwkeurige diagnose kunt u een gericht behandelplan maken. De MAPLe geeft gerichte biofeedback van individuele spieren aan verschillende zijdes en dieptes in de bekkenbodem. Daarnaast kunt u ook lokaal elektrostimulatie geven. Hierdoor kunt u precies stimuleren op de plek waar het probleem zich bevindt. Dit helpt bij de behandeling én de bewustwording van de patiënt. Lees meer

Wilt u weten welke studies er zijn gedaan met de MAPLe en hoe andere bekkenfysiotherapeuten de MAPLe hebben ervaren? Klik hier

Voor het downloaden van de MAPLe brochure, klik hier.

Vraag & Antwoord

  • Kan de MAPLe alleen meten of is er ook een mogelijkheid voor elektrostimulatie?

    De MAPLe heeft naast de mogelijkheid van het meten op 24 punten in de bekkenbodem ook de mogelijkheid voor elektrostimulatie (FES). De 24 elektrodes geven de therapeut de mogelijkheid om in meerdere configuraties op verschillende dieptes en zijdes elektrostimulatie te geven. Het is dus mogelijk om met 1 probe alle gebieden in de bekkenbodem te bereiken.

  • Hoe weet ik zeker dat ik de spieractiviteit van de bekkenbodem meet?

    Met de MAPLe hebben we naast het meten op meerdere punten ook een andere technologie ontwikkeld. Deze technologie maakt het mogelijk om alleen de activiteit van de bekkenbodem in beeld te brengen. De co-contracties van de omliggende spieren die er altijd zijn, zullen niet worden weergegeven in de meting met de MAPLe. Dit is uiteraard heel belangrijk omdat de MAPLe daarmee het enige systeem is dat de daadwerkelijke activiteit in de bekkenbodemspieren meet. Dit geeft de therapeut de mogelijkheid om de patiënt beter te begeleiden tijdens de behandeling. De therapeut kan nu zien of de patiënt ook echt de juiste spieren op de correcte manier aanspant en ontspant.

  • Waarom meten met meerdere meetpunten?

    De spieren in de bekkenbodem bevinden zich aan de verschillende zijdes van de bekkenbodem en op verschillende dieptes in de bekkenbodem. Ook heeft recentelijk onderzoek aangetoond dat de bekkenbodem door 2 verschillende zenuwen wordt aangestuurd voor de verschillende niveaus. Voor de oppervlakkige spieren is dit de Nervus Pudendal en voor de diepere spieren (Levator Ani) is dit de Nervus Perineal. Als je metingen uitvoert die geen onderscheid maken in de activiteit van de verschillende spieren, is de kans groot dat de daadwerkelijke oorzaak van de problematiek van de patiënt wordt gemist. De MAPLe kan dit onderscheid dus als eerste en enige systeem nu wel maken.

  • Waarom heeft de MAPLe 24 elektrodes?

    In de ontwikkelfase en het klinische onderzoek is er aangetoond dat de lengte waarover de elektrodes over de probe zijn verdeeld in iedere anatomisch variatie dicht aanliggen bij de te meten spieren. Er is een minimale onderlinge afstand tussen de elektrodes nodig om interferentie tussen de verschillende elektrodes te voorkomen. Dit tezamen heeft er toe geleid dat het grid van 24 elektrodes de meest optimale configuratie is om de bekkenbodem bij verschillende mensen optimaal te kunnen meten.

  • Wordt de MAPLe door de zorgverzekeraars vergoed?

    Op dit moment wordt de MAPLe nog niet vergoed. Het is wel zo dat Novuqare alle wegen onderzoekt voor de vergoeding. De MAPLe zal gaan helpen in een betere differentiatie van de patiënten. De therapeut heeft veel meer inzicht in het effect van de behandeling en kan veel eerder bepalen of de behandeling zinvol is. Gezien de druk op de zorgkosten zal de MAPLe zeker voor de zorgverzekeraars interessant zijn.

  • Blijft de MAPLe probe goed op zijn plek zitten?

    In de meeste gevallen zal de probe prima blijven zitten. Het is wel zo dat in sommige situaties de probe vastgehouden zal moeten worden om verplaatsing van de probe te voorkomen. Het vasthouden van de probe zou eigenlijk een standaard moeten zijn. Door het vasthouden van de probe kun je als bekkenfysiotherapeut veel beter voelen wat er gebeurt met de bekkenbodem tijdens het meten.
    De MAPLe is ontwikkeld vanuit een klinische achtergrond. Als de probe breder/dikker wordt, dan ga je in sommige situaties voorspanning zetten op de spieren, wat leidt tot een andere meting en dus diagnose. Dit is niet wenselijk daar uiteindelijk het klinische resultaat leidend moet zijn.

  • Hoe kan ik 24 EMG-signalen interpreteren?

    Het interpreteren van 1 EMG-signaal op een lijngrafiek is natuurlijk prima te doen. Op het moment dat dit er 24 zijn, wordt dit onmogelijk. Bij de ontwikkeling van de MAPLe is aan deze interpretatie veel tijd besteed. Uitgangspunt is dat professional en patiënt in één oogopslag moeten kunnen zien waar in de bekkenbodem zich het probleem bevindt. In de MAPLe software applicatie vindt u dan ook een grafische weergave in de vorm van een cirkel. Deze cirkel maakt het mogelijk om de verdeling van de spieractiviteit in de bekkenbodem in één keer te zien.

  • Hoe moet de cirkel geïnterpreteerd worden?

    Absolute meting: Metingen worden weergegeven in uV’s (microvolts) in een grijsschaal.

    Vergelijk met referentie: Metingen worden vergeleken met een referentiegroep en worden weergegeven als overactiviteit (rood), onder-activiteit (blauw) of gelijk aan referentiegroep (wit). Intensere kleuren laten een grotere afwijking met de referentiegroep zien. u kunt deze modus ten alle tijden aanzetten. Zelfs nog in de geschiedenis van de behandelingen.

  • Welke ondersteuning mag ik verwachten?

    Uiteraard vinden we goede ondersteuning vanzelfsprekend. Zo hebben we een aantal MAPLe instructiefilms online beschikbaar gemaakt en hebben we een deskundige helpdesk voor al uw vragen. Er worden online traingen en workshops gegeven voor MAPLe Gebruikersdagen en verdiepingscursussen zijn te volgen bij Profundum. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Novuqare.

Contactformulier Stuur een e-mail

Algemene leveringsvoorwaarden Novuqare Pelvic Health B.V.

Novuqare Hospital Equipment B.V.  algemene Voorwaarden

Novuqare Hospital Equipment B.V. General conditions Sales and Supply

Privacy policy

Werken bij Novuqare


Inloggen